Sigmoid LPR TÉRFIGYELŐ

 A Sigmoid LPR TÉRFIGYELŐ® szoftver települések gépjárműforgalmának az ellenőrzésére, valamint a körözés alatt álló gépjárművek felderítésére és kiszűrésére alkalmas.
 Működése teljesen automatikus; a település ki- és bevezető útjain elhelyezett kamerák előtt elhaladó gépjárművek rendszámát a központban elhelyezett szerver leolvassa és értékeli, körözött jármű esetén azonnal riaszt. Minden elhaladó jármű nyilvántartás szerinti színét és típusát szóban és írásban közli, így ellenőrizhetők az esetleges rendszámcserék is. A rendszer a település teljes átmenő forgalmát képes figyelni, igény esetén a belső utakat is. Mivel folyamatos üzemre készült, gyakorlatilag nem lehet gépjárművel a településen észrevétlenül áthajtani.
 A szoftver analóg és IP kamerákat is tud kezelni, akár vegyesen is.
 A szoftver minden kamerán egyszerre több rendszámot is meg tud különböztetni, így – megfelelően jó képminőség esetén – többsávos úton is elegendő egy kamera használata, amivel a kiépítési költség jelentősen csökkenthető.
 A szoftver a magyar rendszámokon kívül tetszőleges külföldi, inverz, valamint kétsoros rendszámokat is felismer.
 Minden kamerán kijelölhető a képen a rendszámfelismerés területe, ezáltal a zavaró/nem kívánt utcarészleteket kizárhatjuk a felismerésből.
 Minden kamerán kiválasztható, hogy a közeledő vagy a távolodó járműveket ismerje-e fel.
 A napi körözési adatbázist automatikusan is tudja frissíteni a program, ha a szerver az internetre kapcsolódik.
 A program minden felismert rendszámot a hozzá tartozó képpel és adatokkal együtt a naplójában eltárol. Ezeket később ki lehet listázni, kereshetünk benne, többféle feltétel szerint szűrhetjük és többféle statisztikát is készíthetünk az adatokból. A naplót vagy annak tetszőleges részletét kinyomtathatjuk vagy szöveges adatfájlként elmenthetjük. Mindezen lehetőségek óriási szerepet játszhatnak a bűncselekmények utólagos felderítésében.
 A program lehetőséget biztosít a billentyűzeten keresztüli rendszámbevitelre is, a kamerás leolvasással párhuzamosan. Erre akkor lehet szükség, ha egy adott rendszám körözöttségére vagyunk kíváncsiak, esetleg a koszos, sérült, félig eltakart rendszámok leolvasása nem sikerül automatikusan. A rendszer ezen kívül képes alvázszám(részlet) alapján is azonosítani a körözött járműveket.
 A rendszerhez kötött 3G/GPRS modem biztosítja a kapcsolatot a KEKKH Központi Gépjármű-nyilvántartóval, ahonnan a kérdéses rendszámhoz tartozó szűrt műszaki adatok (szín, gyártmány, típus, körözöttség) érkeznek. Ezek az adatok a Nyilvántartásban folyamatosan frissülnek, így egy pár perccel korábban bejelentett lopott autót is meg lehet találni bárhol az országban.


A rendszámfelismerés működése
 
 A rendszer analóg és IP kamerákkal is egyaránt jól működik, természetesen a képminőséggel arányban áll a felismerés biztonsága is. Analóg kamerák használata esetén a képeket a szerveren levő A/D kártya digitalizálja, de külső videoszerver is használható. IP kamerákról MJPEG/MPEG4/H264 változatokban érkezhetnek a képek a szerverhez. A szerver minden kamera minden egyes képkockájáról megállapítja, hogy található-e rajta valamilyen rendszám, és ha igen, akkor meghatározza az azon levő karaktereket. A rendszám tetszőleges helyen és helyzetben lehet a képen, a látszólagos torzulásokat jól kezeli a rendszer. Az egyetlen megkötés, hogy teljes egészében bele kell férnie a képbe, minden karakternek látszódnia kell rajta, tisztának és sérülésmentesnek kell lennie. A rendszer a magyar és a külföldi rendszámokat egyaránt jól tudja azonosítani.
 A fényviszonyokra kevésbé érzékeny a rendszer, a túl sötét és a túl világos képeket egyaránt jól dolgozza fel, a megkötés most is csak annyi, hogy a teljes rendszámnak látszódnia kell. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi a rendszert a szürkületben, ill. éjszaka infra lámpákkal való alkalmazásra is.
 Az azonosítható gépjárművek maximális sebességét alapvetően a kamerák zársebessége határozza meg. A kamerát „sport” módba állítva a gyorsan mozgó tárgyak is élesek lesznek a képen, tehát ez a feltétel teljesül. Így csak arra kell ügyelni, hogy legalább egy képkockán látszódjon a rendszám. Ez beállítható a kamera nagyításával (zoom), ill. az optikai tengely és az út szögének megfelelő kiválasztásával.
 Kiegészítő infra lámpák használata esetén éjjel is jó minőségű képeket tudnak szolgáltatni a kamerák, így a rendszámok felismerése folyamatosan biztosítható.


KEKKH (BM) kapcsolat
 
 A szerverhez egy 3G/GPRS modem kapcsolódik, ami arra szolgál, hogy on-line adatkapcsolatot hozzon létre saját maga és a KEKKH Központi Gépjármű-nyilvántartó között. Így minden bevitt rendszámhoz a központi adatbázisból veszi a rendszer a hozzá tartozó szűrt műszaki adatokat (szín, gyártmány, típus, körözöttség, tulajdonos körözöttsége), és az eredményt kiírja a képernyőre, ill. szóban elmondja. Körözött gépjármű esetén figyelemfelkeltő hanghatással riaszt (Beethoven Örömóda részlet).
 Az on-line adatkapcsolat létrehozásához és használatához rendőri jelenlét szükséges. A rendőr a saját Siemens kódjával tud belépni a KEKKH nyilvántartásába.


Az adatok kiértékelése
 
 Lehetőség van arra is, hogy a körözött autók mellett saját, egyéni szempontjaink alapján is keressünk gépjárműveket. Erre akkor lehet szükség, ha egy gépjármű valamilyen okból gyanússá válik a számunkra, esetleg felhívják rá a figyelmünket, de (még) nem körözik. Ha egy ilyen jármű bármelyik kamera látókörébe kerül, a rendszer automatikusan jelez.
 A korábban már azonosított járművek több szempont szerint is visszakereshetők, igény szerint a látott autók fényképével együtt. Ennek óriási haszna lehet az olyan esetekben, ahol egy esetleg később körözött gépjárművet még azt megelőzően láttunk, hogy elrendelték volna a körözését. Lehet, hogy éppen az elvitelét „örökítettük meg”, az esetleges elő- ill. utófutó gépjárművekkel együtt, melyek rendszáma a nyomozást nagymértékben elősegítheti. De egy később bekövetkező bűncselekmény esetén is támpontot jelenthetnek a nyomozásban. (Pl. egy rablás helyszínén adott időpontban tartózkodott egy egyébként nem körözött gépjármű.)
 A rendszerben eltárolt képek mérete nem jelentős, mindössze néhányszor tíz kilobájt, így akár több millió jármű fotóját is elmenthetjük.


Kliens kapcsolat
 
 Lehetőség van arra, hogy a szerverre távoli számítógépe(ke)n keresztül is rá lehessen nézni. Erre szolgál a kliens program. Segítségével ugyanúgy használhatjuk a szervert, mintha csak előtte ülnénk. Figyelhetjük az élőképeket, állíthatunk a szerver működésén, kereshetünk a naplóban, statisztikákat készíthetünk. A kliens etherneten, WiFi-n vagy 3G-n keresztül is képes kapcsolódni a szerverhez. Így nagyon egyszerűen megoldható, hogy a kliens programot egy járőrautóba telepítve a járőr folyamatosan nyomon tudja követni a kamerák előtt zajló eseményeket. Szükség esetén gyorsan be is avatkozhat, hiszen eleve az utcán tartózkodik. Ha valamelyik kamera mögött helyezkedik el párszáz méterrel, akkor a rendszer visszajelzései alapján célzott intézkedéseket is tud indítani egyedül, a jogkövető autósok felesleges megállítása nélkül.


Az adatok biztonsága
 
 A rendszeren belül keletkező adatok biztonságos kódolással ellátva tárolódnak. A rendszer kezeléséhez rendőri jelenlét szükséges, ők a saját (Siemens) kódjukkal tudnak belépni, amennyiben rendelkeznek vele. A szerver és a KEKKH közötti adatkommunikáció szintén titkosított, és csak előzetes regisztráció után lehetséges.
 A szerver és a kliens között is titkosított adatforgalom zajlik. A kliensről a szerverre való belépéshez külön jogosultság szükséges.


Specifikáció
 
 • analóg és IP kamerákat is tud kezelni,
 • egyszerre több kamerát is tud kezelni,
 • egy kamerán egyszerre 4 rendszámot is felismer,
 • normál és inverz rendszámok felismerése,
 • magyar és külföldi rendszámok felismerése,
 • egy- és kétsoros rendszámok felismerése,
 • menetirány felismerése,
 • felismerés területének a kijelölése,
 • KEKKH (BM) kapcsolat,
 • nagyon gyors és részletes keresés, szűrés,
 • statisztika,
 • testre szabható kinézet,
 • napló nyomtatása, exportálása,
 • saját adatbázis importálása,
 • interneten keresztüli körözési adatbázis frissítés,
 • interneten keresztüli programfrissítés.


A rendszer összeállítása
 
 A teljes rendszer a következő részegységekből áll:
 • rendszámfelismerő szoftver,
 • 3G/GPRS kapcsolat,
 • kliens szoftver.
A rendszer akár kompletten, akár részegységenként is megvásárolható. A minimális működéshez a rendszámfelismerő szoftver szükséges. A többi részegység később is hozzáépíthető a rendszerhez.

 
 
 
 
Amennyiben a Sigmoid LPR TÉRFIGYELŐ® rendszer felkeltette érdeklődését, esetleg kérdései merültek fel vele kapcsolatban, kérjük forduljon bizalommal kollégáinkhoz az alábbi elérhetőségek egyikén:
Cím:
Telefon/fax:
email
Sigmoid Kft. 1113 Budapest, Ulászló u. 39-41. II. lph.
36-1/365-6794
info@sigmoid.hu