Sigmoid LPR BELÉPTETŐ

 A Sigmoid LPR BELÉPTETŐ® rendszer parkolóházak, mélygarázsok és zárt parkolók gépjárműforgalmának a szabályozására, naplózására és az esetleges parkolási díj kiszámítására használható.
 Működése teljesen automatikus; a parkoló be- és kijáratainál elhelyezett kamerák előtt megálló gépjárművek rendszámát a központban elhelyezett szerver leolvassa és értékeli, és a megfelelő feltételek fennállása esetén a sorompót kinyitja.
 A rendszer analóg és IP kamerákat is tud kezelni, akár vegyesen is.
 A program a magyar rendszámokon kívül tetszőleges külföldi, inverz, valamint kétsoros rendszámokat is felismer.
 Az automatikus működés mellett hurokjelre, vagy egyéb külső jelre is indulhat a felismerés.
 A kamera élőképén ki lehet jelölni a rendszámfelismerés területét, ezáltal a zavaró/nem kívánt képrészleteket kizárhatjuk a felismerésből.
 A sorompók nyitási feltételeit tág határok között lehet beállítani, akár sorompónként eltérő módon is. Legegyszerűbb esetben minden odaérkező járműnek nyílhat a sorompó, és csupán naplózási célokat szolgál a rendszámfelismerés. Más beállításban minden járművet beengedhet, de kifelé csak fizetés után nyílik a sorompó. Olyan beállítás is lehetséges, hogy bizonyos járművek szabadon mozoghatnak, míg a többiek csak fizetés után távozhatnak. Esetleg mindez kombinálva adott időpontok közötti belépési és távozási lehetőségekkel.
 A program minden felismert rendszámot a hozzá tartozó képpel és adatokkal együtt a naplójában eltárol. Ezeket később ki lehet listázni, kereshetünk benne, többféle feltétel szerint szűrhetjük és többféle statisztikát is készíthetünk az adatokból. A naplót vagy annak tetszőleges részletét kinyomtathatjuk vagy szöveges adatfájlként elmenthetjük.
 A rendszer lehetőséget biztosít a billentyűzeten keresztüli rendszámbevitelre is, a kamerás leolvasással párhuzamosan. Erre akkor lehet szükség, ha a koszos, sérült, félig eltakart rendszámok leolvasása nem sikerül automatikusan.
 A rendszer képes együttműködni más rendszerek adatbázisaival is, így a sorompók nyitása más programok által is lehetséges.
 Lehetőség van rendkívüli esetekben a sorompók kézi nyitására is.


A rendszámfelismerés működése
 
 A rendszer analóg és IP kamerákkal is egyaránt jól működik, természetesen a képminőséggel arányban áll a felismerés biztonsága is. Analóg kamerák használata esetén a képeket a szerveren levő A/D kártya digitalizálja, de külső videoszerver is használható. IP kamerákról MJPEG/MPEG4/H264 változatokban érkezhetnek a képek a szerverhez. A szerver minden kamera minden egyes képkockájáról megállapítja, hogy található-e rajta valamilyen rendszám, és ha igen, akkor meghatározza az azon levő karaktereket. A rendszám tetszőleges helyen és helyzetben lehet a képen, a látszólagos torzulásokat jól kezeli a rendszer. Az egyetlen megkötés, hogy teljes egészében bele kell férnie a képbe, minden karakternek látszódnia kell rajta, tisztának és sérülésmentesnek kell lennie. A rendszer a magyar és a külföldi rendszámokat egyaránt jól tudja azonosítani.
 A fényviszonyokra kevésbé érzékeny a rendszer, a túl sötét és a túl világos képeket egyaránt jól dolgozza fel, a megkötés most is csak annyi, hogy a teljes rendszámnak látszódnia kell.
 Kiegészítő infra lámpák használata esetén éjjel is jó minőségű képeket tudnak szolgáltatni a kamerák, így a rendszámok felismerése folyamatosan biztosítható. Az infra lámpák használata a mélygarázsokban is javasolt, az ottani csekély megvilágítás ellensúlyozására.


Más rendszerekkel való kapcsolat
 
 A program képes együttműködni más rendszerekkel is, így a sorompók nyitása, a nyitási feltételek meghatározása és egyéb feladatok elvégzése (pl. jegynyomtatás) más programok által is lehetséges.
 A felismert rendszámokat a program továbbadhatja egy másik alkalmazásnak, vagy beteheti a másik alkalmazás által használt adatbázisba is. Ezekben az esetekben a másik alkalmazás feladata eldönteni, hogy milyen feltételek megléte esetén kell az adott sorompót nyitni. A sorompók nyitását ezek után a másik alkalmazás is végezheti.


Kliens kapcsolat
 
 Lehetőség van arra, hogy a beléptető szerverre távoli számítógépe(ke)n keresztül is rá lehessen nézni. Erre szolgál a kliens program. Segítségével ugyanúgy használhatjuk a szervert, mintha csak előtte ülnénk. Figyelhetjük az élőképeket, módosíthatunk az adatbázison, állíthatunk a szerver működésén, kereshetünk a naplóban, statisztikákat készíthetünk. A kliens etherneten, WiFi-n vagy 3G-n keresztül is képes kapcsolódni a szerverhez.
 Olyan helyeken javasoljuk a kliens program telepítését is, ahol egyszerre több helyről szeretnék módosítani a beléptető adatbázis tartalmát.


Specifikáció
 
 • egyszerre több kamerát is tud kezelni,
 • normál és inverz rendszámok felismerése,
 • magyar és külföldi rendszámok felismerése,
 • egy- és kétsoros rendszámok felismerése,
 • analóg és IP kamerákat is tud kezelni,
 • automatikus és hurokjelre induló felismerés,
 • felismerés területének a kijelölése,
 • tetszőleges nyitási feltételek megadása,
 • nagyon gyors és részletes keresés, szűrés,
 • statisztika,
 • testre szabható kinézet,
 • napló nyomtatása, exportálása,
 • saját adatbázis importálása,
 • interneten keresztüli programfrissítés,
 • más rendszerek adatbázisával is együttműködik.


A rendszer összeállítása
 
 A teljes rendszer a következő részegységekből áll:
 • rendszámfelismerő szoftver,
 • sorompó vezérlő egység,
 • kliens szoftver.
A rendszer akár kompletten, akár részegységenként is megvásárolható. A minimális működéshez a rendszámfelismerő szoftver szükséges. A többi részegység később is hozzáépíthető a rendszerhez.

 
 
 
 
Amennyiben a Sigmoid LPR BELÉPTETŐ® rendszer felkeltette érdeklődését, esetleg kérdései merültek fel vele kapcsolatban, kérjük forduljon bizalommal kollégáinkhoz az alábbi elérhetőségek egyikén:
Cím:
Telefon/fax:
email
Sigmoid Kft. 1113 Budapest, Ulászló u. 39-41. II. lph.
36-1/365-6794
info@sigmoid.hu